Kada je drugi razorni potres u prosincu 2020. zatresao cijelu Hrvatsku ja sam imala potrebu da se nas pet navečer samo stisnemo i mazimo u krevetu, no Frano je osmislio igru pred spavanje. Frano inače ima super fore, al s ovom me baš iznenadio.  Naše iskustvo podijelio je na face-u nakon čega nam se javila socijalna radnica s bolnice na Ugljanu i napisala ovako:

“Super ste sve odradili! Dica znaju što se događa, imaju priliku podiliti svoje osjećaje, znaju tko ih zapravo štiti, kod Njega ste pronašli utjehu i snagu i imate racionalan plan djelovanja! Kapa do poda, i u ovoj situaciji ste stvarno super primjer drugim roditeljima i ovime njegujete i čuvate mentalno zdravlje svoje dice.”

S vjerom da može pomoći i vama u ovoj i sličnim situacijama dijelimo ovdje s vama Franinu objavu:

Sinoć prije spavanja sjeli smo na krevet i uzeli 5 plišanaca i onda je svatko od “plišanaca” ispričao kako je njemu bilo u trenutku potresa. (Jučer nismo bili zajedno u tom trenutku).

Pomolili smo se i smislili plan za idući potres.

1. Dogovorili smo se da se kuća sigurno neće srušiti po nama, jer nas Isus čuva i obećao nam je da nam neće past ni vlas s glave ako imamo živu vjeru i povjerenje u Njega. A imamo.
2. Totalno smo izracionalizirali potres. Očekujemo da se čuje jaka buka, jer lupaju ormari i crijepovi.
Očekujemo da sve podrhtava, isto kao kad se autom vozimo po rupama na cesti.
3. Slušamo što tata kaže. Ako kaže “Dobro je!” onda ostajemo u krevetu, ako kaže “Idemo!” onda se svi nađjemo kod mame i tate u sobi.
4. Igramo igru (prebacujemo fokus)! Brojimo koliko dugo traje potres, jer znamo da nikada do sada nije trajao duže od 20-ak sekundi. Na taj način i gledamo tko je spavalica u kući 😉

Kad nas je jutros probudilo u 6:15, samo se čulo brojanje iz soba 😊 nakon što smo izbrojali do 4, tata je rekao: idemo dalje spavati. Djeca su zaspala.

Ja više nisam.😊

Do sljedeće zgode šaljemo vam ljubav i blagoslove.

Tereza i Frano

P.S.

Frano:

Neizostavni dio zaštite koju smo pružili našoj djeci je molitva za snaženje njihovog srca, te molitva u Isusovo Ime u kojoj smo se suprotstavili svakom strahu, tjeskobi i traumi da se ugrade u njihova mala srca. Potres i slični škovi nisu samo prirodno, tjelesno iskustvo, to je i duhovno iskustvo u kojem se svakave dugoročne nuspojave mogu javiti kao i što vidimo u svakodnevnim izvještajima sa potresom pogođenih područja. Ključna uloga svakog kršćanskog roditelja je da svoj dom zaštiti od takvog utjecaja i održi stabilnu i ljubavnu atmosferu u kući. Jedna takva molitva, koja ne treba biti upravo ovim riječima, bi glasila:

Isuse, ja te molim za silan blagoslov nad našim domom i nad svim našim ukućanima. Spusti svoju Silu i Snagu na srca nas i naše djece. U Ime Isusovo ja (mi) se sada suprotstavljam svakome strahu, traumi, tjeskobi i svim silama tame koji na bilo koji način žele uzurpirati srca moje djece i ukućana i zapovijedam im da otiđu i da se ne vrate! I molim Te Isuse da Ti dođeš u naš dom i tvoji anđeli sa Tobom i da podignete zaštitu i tabor oko naše kuće. Hvala Ti Isuse!

Ovo je naša redovita praksa (kada je takva potreba) i bogato životno iskustvo. Ako osjećate da se ne možete odhrvati strahu i tjeskobi, molim vas znajte da smo nas dvoje tu za vas. Kontaktirajte nas kroz komentare na post, ili emailom. Uho za slušanje, molitva, zagrljaj, Isus, sve!