Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: “A tko je moj bližnji?” Isus prihvati i reče: Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: “Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.”
“Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?” On odgovori: “Onaj koji mu iskaza milosrđe.” Nato mu reče Isus: “Idi pa i ti čini tako!”
Luka 10: 29-37

Kuham ručak, moji dečki se igraju gusara. Neznaju točno tko su gusari no važno im je da su oni “dobri”, da ih neki “zločesti” love i da na kraju oni uvijek pobijede.♥ Ja sam baš pri kraju s ručkom, gusarski brodovi su opkolili cijeli stan, jurnjava  je sve veća i razmišljam u sebi: “Evo još samo da ovo zgotovim pa idem k njima dok…” Prekasno…tresak, plač…jedan gusar je očito nastradao.

Ulazim u sobu i ne mogu vjerovati što vidim..mali gusar se “popiknuo”, pošteno “razlijepio” po podu a veliki gusar inače vrlo brižan samo je prošao pored njega i nastavio se igrati.. Stojim i ne vjerujem…bez razmišljanja povisujem ton. “Pa dobro što je tebi, pa jel’ vidiš da ti braco plače…pa kako ga…?” Kad iznenada začujem iznutra onaj poznati glas:  “Čekaj, čekaj, nije to način kako ćeš riješiti ovaj problem..ova ne(prilika) je zapravo prekrasna prilika u kojoj im možeš pokazati kako bi se trebali ponašati u ovakvoj situaciji, kako bi se uvijek trebali ponašati prema bližnjem u nevolji.

Svatko u sebi krije/udomljuje tihog prekoritelja (savjetnika) koji ga neprimjetno nagoni ili upozorava ali sebe očituje tako blago da može lako biti ignoriran ako ljudsko biće ne obraća pažnju na njega. Ovaj unutarnji prekoritelj je također milost Božja, on je sredstvo pomoći korišteno od strane Božje ljubavi, poklon koji je dan svakoj osobi ali na kojeg se treba obratiti pažnja kako bi bio koristan. Sve dok ljudsko biće želi živjeti ispravan i pravedan život on će uvijek obraćati pažnju na svoj unutarnji glas, on će se osjećati spriječen ako se približava tome da napravi nešto pogrešno, i on će osjetiti nježni unutarnji poticaj tamo gdje je nužno vršiti dobra djela, jer unutarnji prekoritelj je sposoban sebe izraziti u ljudima koji su dobre volje.  Pročitaj više..

“Glas savjesti” BD 6585

I odjednom mir u srcu, malog gusara podignem, velikom kažem da njegovo ponašanje nije u redu al da mi je žao što sam vikala i posjednem ih na krevet. Pitam ih što misle kako bi Isus riješio ovu situaciju. Gledaju me znatiželjno i znaju da je vrijeme za priču. Mali gusar je toliko sretan zbog priče da su mu suze trenutno presušile. Veliki gusar se osjeća odgovornim i vraća sa svim dječjim biblijama koje je mogao pronaći. Zajedno tražimo priču os Milosrdnom Samarijancu. Dok ju tražim u  kazalu, u mislima se prisjećam ovih riječi i kako im ih približiti…

Pobrinite se za bolesne i nemoćne, i uzmite u obzir da oni pate i potrebuju vašu pomoć. Vi bi trebali biti milosrdni i neprestano uzimati u obzir dobrobit tih jadnih ljudi, čije fizičke nesreće čine njihov život nepodnošljivim, vi trebate pokušati olakšati ovu patnju i u svakom trenutku im nesebično pomoći. To je Bogu milo, i pošto ste svi vi djeca Božja, jedan bi trebao također biti zainteresiran za drugog a ne dozvoliti da se u vama pojavi bezosjećajnost ili ravnodušnost spram vaših bližnjih ljudskih bića. Pročitaj više..

“Milosrdnost…Bolesni i slabi ljudi…”  BD 1032

I pričamo priču. Gusari slušaju širom otvorenih očiju. Mnoštvo pitanja. I onda jedno pravo. “Mama zašto ti ljudi nisu htjeli pomoći čovjeku koji je tužan i kojeg boli?” “O hvala ti Isuse što si  mom velikom gusaru stavio pravo pitanje u srce. Hvala ti što baš svaku situaciju okrećeš na dobro.” (Rimljani 8:28) Jednom kad je malo srce bilo ovako otvoreno za pouku nije mi bilo teško objasniti kako je on nešto slično napravio kad nije pomogao braci. Nakon toga su ponovno uslijedila pitanja o razbojnicima. Koliki su? Kako izgledaju? Mnoštvo pitanja. Ipak su oni gusari, moraju znati sve te važne stvari. 🙂

Kada smo na kraju zajedno prepričavali priču svima je bilo jasno što bi Isus napravio na njihovom mjestu. Bila sam presretna. Razmišljala sam, pa nije li prekrasno imati takvog Tatu na Nebu koji nam je obećao uvijek  pomoći ako mu dopustimo da nas vodi i usmjerava.

Svi darovi milosti od Boga se moraju dobrovoljno (is)koristiti da ne bi postali nedjelotvorni… Međutim, najveći  uspjeh se može ostvariti ako čovjek sebi dozvoli biti potpuno vođen iznutra… Ako, prije svake svoje akcije, on najprije o njoj najozbiljnije razmisli , ako on, time što će uvijek željeti napraviti ono što je ispravno, zamoli Boga za Njegovo rukovođenje i naknadno dopusti sebi da ga On vodi… Onda će mu glas govoriti sve jasnije i razumljivije, onda ga glas svijeta više neće biti u stanju potisnuti… Onda će ljudsko biće sebe svjesno podrediti rukovođenju duha, jer on će prepoznati njegovo djelovanje u sebi i znati da je to glas Božji koji ga sada vodi i usmjerava, koji ga obrazuje i stoji pored njega sa spremnim savjetom…Pročitaj više..

“Glas savjesti” BD 6585

Zar nije toliko lakše biti mama kada pored sebe imam ovakvog Pomagača? Pomagača koji me najprije upozori u srcu kada ispadnem iz reda Ljubavi, a zatim mi da konkretne upute iz svoje Riječi kako da riješim problem. Hvala ti Isuse moj.♥

U Ljubavi Kristovoj,

Tereza