mamino blago riječ božja vrijeme peglanje kucanske obveze pospremanje
Sine moj, pazi na moje riječi, prigni uho svoje mojim besjedama. Ne gubi ih nikad iz očiju, pohrani ih usred srca svoga. Jer su život onima koji ih nalaze i ozdravljenje svemu tijelu njihovu.
Mudre izreke 4:20

U jedno sam posve sigurna. U Riječi Božjoj je zaista život i moja duša uistinu trpi ukoliko dnevno ne prima potrebnu količinu duhovne hrane. Najvažnija stvar u ovom našem životu jest priskrbiti duši što joj je potrebno da ostvari svoj cilj na Zemlji, a tijelo podrediti da služi svrsi koju duša u njemu obavlja. U užurbanom tempu kojim živimo nažalost često zaboravljamo na dušu i činimo sve kako bi održali na životu ovaj tek fizički omotač. Naravno da tijelo potrebuje svoj dio i brigu, no brigu oko naše duše, trebali bi postaviti kao prioritet. Mi smo ipak duhovna bića, zar ne?

Svjesna kako se gore navedeni citat odnosi i na nas kćeri 😉  dugo sam vremena bila prilično nezadovoljna količinom vremena provedenim čitajući Riječ. Iako sam bila svjesna da smisao nije u količini pročitanog, već u prihvaćanju istog i primjenjivanju pročitanog u svakodnevnom životu, dugo sam vremena čekala nekakvo „idealno“ vrijeme u danu kada ću se posvetiti Riječi. Maštala sam o idealnom jutru, kada ćemo se Frano i ja probuditi ranije ujutro, skuhati čaj i prvih sat vremena provesti u čitanju i razmišljanju te tako nahranjeni i osvježeni krenuti u novi dan. Oh, kako li je ovo teško izvesti jednom kada postaneš mama. Sretna sam ako ulovim i šest sati isprekidanog sna nakon čega mi se prilično teško probuditi još sat vremena ranije. Da stvar bude još kompliciranija moji dečki svojim malim senzorima zabilježe svaku moju odluku da se ranije ustanem pa se i oni probude zajedno sa mnom. Naravno da se onda mazimo i bude nam lijepo, no ja ponovno ne stignem biti s Isusom nasamo. Nakon toga bih se znala radovati večeri kada ću završiti sa svim poslovima i posvetiti Riječi. Nakon što bih pospremila stan, skuhala ručak za sutra, stavila prati veš, iz mene bi izašao onaj zadnji atom snage i ja sam jednostavno bila preumorna za bilo što dalje..

Voljela bih kada bih riječima mogla izraziti svoju radost kada sam saznala da ima još mama koje se bore s istim problemima kao i ja, no koje su za razliku od mene, pronašle način kako im stati na kraj. Strategije koje ću ovdje podijeliti s vama pomogle su mi da prestanem sanjati o idealnom danu, već  u danu koji je ispred mene dam najbolje od sebe. Zahvaljujući njima Isus je sada više nego ikad prisutan u mome životu.

1. Jutarnje čitanje

Bez obzira na moje trenutačne teškoće vjerujem kako su Čitanje Riječi i molitva najbolji način kako započeti dan.

2. Otvorena Biblija

Ostavite otvorenu Bibliju na mjestu gdje u danu često prolazite. Neka vas podsjeća da je živa i da joj mjesto nije na polici. Dok prolazite pročitajte kratak citat i razmišljajte o njemu, probajte ga prepričati, kada se vratite ponovno ga pročitajte, razmišljate na koji način se vas osobno tiče, ima li načina da pročitano primijenite u svakodnevnom životu.

3. Citati kod stolića za presvlačenje

Bebu u pelenama bar 6 puta dnevno nosite do stolića za presvlačenje. Na zidu iznad stolića možete na komadićima papira napisati par citata koji vas hrabre ili motiviraju da budete bolji. Razmišljajte o njima dok presvlačite vaše malo zlato.

4. Čitanje Riječi prije jela

Ovo sam naučila od svoje jako drage prijateljice, uzmite Riječ i pročitajte poglavlje ili tek nekoliko citata prije jela, ovisno o tome koliko su djeca stara i koliko su gladna. 😉

5. Podsjetnik na frižideru

Na frižider magnetićima možete pričvrstiti citate na kojima trenutačno radite. Sasvim je jedno znati nabrojati plodove duha (Galaćanima 5:22,23), a drugo kada vam ti plodovi stoje u centralnom mjestu u stanu i cijelo vrijeme vas podsjećaju kakvi bi trebali biti i u kojem području još trebate narasti u ljubavi.

6. Čitanje za sudoperom

Kao mame dosta vremena provodimo za sudoperom ili štednjakom. Stavite si mali Novi Zavjet na policu sa začinima. Kratko pročitajte, razmišljajte, što možete bolje.. Čitajte poslanice. Ogledajte se na svjetlu Riječi i vidite gdje još možete raditi na sebi.

7. Zvučna Biblija

Kupite zvučnu Bibliju i slušajte ju kada idete do dućana ili na posao, upalite ju dok brzinski spremate stan.

8. Čitanje na tepihu

Kad su djeca malo veća, probajte organizirati popodnevno tiho vrijeme, vrijeme u kojem ste svi na okupu na tepihu i svatko od vas se potiho bavi s nečim što voli. Djeca mogu čitati svoje knjigice ili se igrati sa sitnim igračkama. Djeca će biti sretna jer je mama pored njih, a vi možda uspijete pročitati nešto. Nemojte biti prestrogi i razočarani ako vam ne uspije otprve. Polako… Dajte djeci do znanja da vam je važno to vrijeme i da vas veseli, no nemojte upasti u zamku i postati nervozni zato što su preglasni i ne daju vam čitati.

9. Čitanje prije odlaska djece na spavanje

Sva djeca vole da im se čita prije spavanja, dogovorite se s njima da naizmjenice čitate nešto iz vaših najdražih knjiga. Nakon što pročitate nešto po njihovoj želji, pročitajte nešto iz svoje Biblije. Nakon toga možete pronaći to isto u njihovoj maloj Bibliji.

10. Večernje čitanje

Dogovorite se sami sa sobom do koliko ćete sati završiti sa svim planiranim poslovima. Vrijeme nakon toga ostavite za Isusa. S vremenom ćete vidjeti kako će te htjeti produžiti to vrijeme nakon što osjetite blagotvorne učinke koje ima na vas.

Moja je molitva da među ovim strategijama pronađete one koje vam najviše odgovaraju i da svakodnevno rastemo u svjesnosti o važnosti hranjenja naše duše Riječju Božjom. Odlučimo li pročitano i živjeti u narednom danu, naša će duša uistinu neprestano napredovati i živjeti svrhovito ovdje na Zemlji preobrazujući sebe, dan po dan, u svoju izvornu prirodu koja je Ljubav.

U Ljubavi,

Tereza