kako poštovati svoga muža mamino blago
Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka duboko poštuje svog muža.
Efežanima 5:33

Prije nekoliko mjeseci slučajno mi se u rukama našao prijevod Biblije kojeg inače ne koristim. Listajući ga, stigla sam do poslanice Efežanima, 5 poglavlje, 33 redak,  gdje stoji: “a žena neka duboko poštuje svog muža” Čekaj, čekaj, otkud sad ovo “duboko” ? Poprilično sam sigurna da u mojoj Bibliji stoji; “žena neka poštuje svog muža”. Na trenutak sam se duboko zagledala u sebe. Postavljala sam si pitanja: Poštujem li ja svog muža? Piff, pa naravno da ga poštujem , o.k., ali poštujem li ga duboko!?

Odjednom je nastao tajac u mom srcu. Sljedećih nekoliko dana duboko sam razmišljala o ovome. Iako sam otprije znala kako duboko poštovanje supružnika dolazi postepeno, kao rezultat zajedničkog rasta u ljubavi, razmišljala sam kako bi ja količinu ljubavi koju trenutačno imam mogla što bolje uposliti da bi Franu poštovala još više.

Kao odgovor na moju molitvu stigao je prekrasan tekst Alison Wood, kojeg sam odmah primijenila, malo doradila, nadopunila i vrlo brzo osjetila blagoslove svoje odluke.

1. Nemoj prigovarati

Ovo ponekad može biti zaista teško. Živimo u ubrzanom svijetu i ponekad se zna dogoditi da suprug zaboravi na neki vaš dogovor. Pokušaj ne krenuti odmah s prigovaranjem, radije zamoli Isusa da supruga podsjeti na vaš dogovor, a tebi da podari snagu da budeš strpljiva.

Druga opcija je da se sama potrudiš i pokušaš pronaći način da te stvari riješiš sama kako bi rasteretila svoga supruga. Znam da vjerojatno i ti imaš posla preko glave, no ako uspiješ ponekad ugurati ovakve poslove u svoj raspored Isus će na to gledati kao tvoju žrtvu iz ljubavi i sigurna sam da će znati kako zauzvrat blagosloviti vaš brak.

2. Samo slušaj

Kada si supruga, k tome još i mama, većinu vremena provodiš radeći više radnji istovremeno: kuhanje večere, usputno pospremanje, iznenadno mijenjanje pelena, pronalaženje izgubljenog dijela slagalice i sve to dok ti suprug pokušava ispričati važan događaj s posla. Večera neće propasti, niti će te nered zatrpati ako svakog dana na nekoliko trenutaka staneš sa svime što radiš i slušaš samo njega.Tako ćeš mu pokazati da ti je stalo i da te zanima što ti želi reći.

3. Ne ispravljaj

Neke žene imaju stalnu potrebu ispravljati svog supruga dok on nešto priča pred drugima. Suprug obično započne priču, no vrlo brzo supruga počinje s ispravljanjem, u većini slučajeva, zaista nebitnih detalja. Nemoj biti jedna od tih žena. Još nisam upoznala čovjeka koji uživa u tome kada ga žene prekida usred razgovora, posebice u javnosti.

4. Zahvali se

U moru obaveza koje imamo zna se dogoditi da se umjesto talenata i sposobnosti naših supružnika usmjerimo na njihove slabosti. Možda je tvoj suprug nježan prema djeci, možda je poveo zajedničku molitvu ili se možda napokon sjetio promijeniti žarulju? Nije važno iskoristi svaku priliku da mu se zahvališ na dobru koje radi, znajući da se tako ujedno zahvaljuješ Isusu koji to radi kroz njega (Jakovljeva 1:17).

5. Budi mu podrška

Muževi, očevi ponekad moraju donositi toliko važnih odluka, većinu njih neće ni dijeliti s nama da nas ne bi zamarali. Tvoj suprug možda razmišlja o promjeni radnog mjesta, možda ne zna kako na kraj s financijama, bez obzira na problem u kojem se nalazi daj mu do znanja da si mu podrška i da vjeruješ u njegovu mudrost i vođenje vaše obitelji.

6. Neka zna da ti je njegovo mišljenje najvažnije

Kao žene sklone smo tome da kad se pojavi problem trčimo po savjet kod mame, sestre, prijateljice, što nije pogrešno, no događa li se prečesto tvoj suprug bi to mogao početi osjećati kao teret. Možda će mu se činiti da ti je svačije mišljenje važnije od njegovog i zbog toga se smatrati nedoraslim svojoj ulozi supruga i oca.

7. Opominji ga u ljubavi

Ponekad tvoj suprug ne reagira onako kako si htjela, smatraš da je preoštar prema djeci ili je donio neke krive poslovne odluke. Slobodno iznesi svoje mišljenje, ali napravi to u ljubavi. Ne osuđuj ga i ne omalovažavaj. Vjerojatno je i sam svjestan svoje pogreške, a ti mu stavljaš dodatan teret na leđa. Koliko god bilo teško zagrli ga, reci da ga voliš, no da se ne slažeš s njegovom odlukom i da bi voljela popričati o tome.

8. Nemoj isticati njegove nedostatke

Neke supruge imaju potrebu svojim prijateljicama i obitelji stalno naglašavati nedostatke svog supruga. Posljedica toga je da ga i okolina ubrzo počinje manje poštivati. S druge strane, naglašavajući ove nedostatke, supruga stavlja sve veći teret na svog supruga i time otežava mogućnost promjene na bolje.

9. Prepusti se zagrljaju

Jedna od stvari kojima možeš povrijediti svoga supruga je ne reagirati na njegovu nježnost. Prepusti se zagrljaju i na trenutak zaboravi sve obaveze koje te čekaju. Rasti u svjesnosti kako ste vas dvoje jedno drugom najveći dar od Boga i budi zahvalna na tome.

Iako bi se sva mudrost gore rečena mogla sažeti u jednu rečenicu, da činimo drugima ono što bi htjeli da drugi čine nama (Matej 7:12), ove odluke ponekad uopće nije lako provesti u djelo budući da naša stara, nepreporođena priroda uvijek gleda kako prvo ugoditi sebi, a zatim ostalima. Situacija je utoliko teža ukoliko naš suprug nije na istom Putu zato je vrlo važno postati svjestan snage, ali i odgovornosti koja stoji u molitvi i zauzimanju za druge kao i dobrim djelima. Posredstvom njih, srca naših bližnjih postaju sve mekanija, otvorenija za primanje Isusa u svoj život te oni prije ili poslije, po zakonu Evanđelja, zaista bivaju pridobiveni k Bogu življenjem nas žena. (1 Petrova 3:1-2)